Leverkanker diagnose

Leverkanker diagnose is het vaststellen of een patiënt leverkanker heeft. De diagnose wordt gesteld door een gespecialiseerd arts. Voordat u naar een gespecialiseerd arts wordt doorverwezen zal eerst de huisarts enkele kleine onderzoekjes doen. De huisarts onderzoekt uw buik door goed te voelen, luisteren en bekloppen. Vervolgens wordt een bloedonderzoek gedaan om te ontdekken of de lever niet goed functioneert. Wanneer de huisarts het vermoeden heeft dat u leverkanker heeft stuurt de huisarts u door naar de specialist.

Leverkanker diagnose door de specialist

De specialist kan u verder onderzoeken aan de hand van de volgende onderzoeken.

CT-scan (computertomograaf scan)
Bij een CT-scan worden röntgenstralingen gebruikt om organen en weefsel heel precies in beeld te krijgen. De CT-scan maakt een aantal foto’s om de grote en de plaats van de tumor vast te stellen. Ook kan door de foto’s de doorgroei in het weefsel en uitzaaiingen in andere organen ontdekt worden.

MRI-scan (magnetic resonance imaging scan)
Van een MRI heeft u vast wel gehoord. Het is een groot apparaat waardoor u liggend wordt in geschoven. Een MRI maakt een scan van uw lichaam door middel van een magneetveld. De MRI maakt doorsneden van het lichaam en hierdoor kan op de scan een mogelijke tumor of uitzaaiingen ontdekt worden.

Echografie
Een echografie is een onderzoek waarmee geluidsgolven door uw lichaam worden gestuurd en weerkaatst. De weerkaatsing van de golven zorgt dat organen en/of weefsel zichtbaar worden op een scherm. Op dit scherm kan de arts een mogelijke tumor constateren. Belangrijk is dat een echografie niet belastend is voor de patiënt. Wanneer de arts een afwijking constateerd kan hij besluiten om u verder te onderzoeken door middel van een biopsie (een stukje weefsel weghalen en onderzoeken) of punctie (cellen opzuigen en onderzoeken).

Angiografie
Bij een angiografie spuit de arts een contrastvloeistof in via de lies. Door de contrastvloeistof is het mogelijk om afwijkingen en de ernst in de bloedvaten te ontdekken. Wanneer u bloedverdunners slikt moet u eerst advies vragen aan de arts.

Bloedonderzoek
Een bloedonderzoek bij de specialist is een onderzoek naar de eiwit AFP (alfa-foetoprotine). Wanner een te hoge concentratie AFP in uw bloed is, kan dit het gevolg zijn van leverkanker. Tevens is het mogelijk dat de verhoogde waarde voorkomt door zwangerschap of een mogelijke andere kankersoort.